Despre vitralii

Vitraliile au început ca o formă de artă creștină. Deși este imposibil de determinat originile artei vitraliului, este evident că în Evul Mediu European, primii artiști sticlari au fost inspirați de dezvoltarea aurăritului și mozaicului.  Dezvoltând abilitatea de a produce bucăți relativ mari de sticlă colorată, următorul pas a fost folosirea plumbului în locul aurului pentru ramele care țineau bucățile de sticlă în ferestre.

La începutul secolului al XX-lea, avangarda artelor a început să se orienteze spre un modernism abstract, geometric și funcțional. Bucăți mari de sticlă în forme circulare sau poligoane reprezentau stilizări de personaje, animale, elemente de faună și floră tratate geometric. Însuși plumbul, material de legătură și ranforsare până atunci, a căpătat un rol decorativ important.

Vitraliul, sau mai corect poate, arta sticlei, este din ce în ce mai prezentă astăzi. Noile case sunt frecvent completate cu spectaculoase intrări din sticlă, ferestre de baie cu vitralii, abajururi. Panouri decorative sunt achiziționate pentru a fi atârnate în dreptul unei ferestre însorite. Forme minunate decorează mese, pereți, ferestre, tavane. Efectul vitraliului este dublu el înfrumusețând atât exteriorul cât și interiorul unui spațiu prin permiterea trecerii luminii. Se obține astfel o atmosferă particulară a spațiului care preia din culorile ce străbat bucățile de sticlă colorată.

Prin modernizarea tehnicii vitraliului și prin punerea la dispoziția creatorilor a unor materiale și utilaje performanțe vitraliul a devenit accesibil și locuințelor personale nu numai instituțiilor. Prin ranforsajul de plumb ce înconjoară fiecare bucată de sticlă vitraliul se poate execută și la dimensiuni mari.

Procesul de realizare al vitraliilor clasice s-a schimbat foarte puțin. Va invităm să vedeți tehnica folosită de noi pentru realizarea vitraliilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *